Модни, удобни и естествени: еко маратонки

Грижата за околната среда е работа на всеки. Може да се прояви по различни начини. Например създайте обувки, които лесно се рециклират или бързо се разлагат. Емили Бурфайнд – германски дизайнер, излезе с маратонка, която използва кучешка козина, за да направи горната част, а подметката е направена от мицел от гъби. Тези обувки са не само екологични, но и невероятно удобни. Нека се запознаем с интересната новост.

100% натурален

Обикновено такъв надпис може да се види на всеки хранителен продукт. И не фактът, че отразява действителния състав. Sneature, от друга страна, отговаря на това твърдение, без съмнение. Съставът на еко маратонките включва:

  • сресана кучешка козина;
  • гъбен мицел;
  • течен естествен каучук;
  • конопен целулозен субстрат.

И сега нека разберем какъв вид продукт е получен от такива суровини

Горната част на маратонките

Тези маратонки се произвеждат без връзки. Основата им е безшевен чорап от кучешка козина. Използва се пениран материал, който се усуква във висококачествени прежди. Известен като чиенгора, той се характеризира с 42% по-добро задържане на топлина, отколкото например овча вълна.

Тази прежда в исторически план е била използвана от коренното население на западното крайбрежие на Съединените щати.

Благодарение на използването на триизмерна технология за плетене се оказва, че се използват разнообразни дизайни, като се прави дизайнът на обувки по индивидуална заявка. Това се постига чрез програмно създаване на всеки отделен ред.

Този материал може да бъде модифициран, за да бъде по-мек или по-твърд в определени зони, по-дишащ или силно еластичен в други. Технологията ви позволява да персонализирате размера, нюансите и моделите на екологични маратонки.

Подметка

Полученият връх се потапя в течен естествен каучук. Суровината на последното е сокът от бразилското дърво Hevea. Тази стъпка е необходима за създаване на водоотблъскваща подметка.

Гъбеният мицел образува смес с няколко естествени съставки: субстрат от конопена целулоза и други селскостопански отпадъци. Отглежда се в специално подготвена форма, за да се създаде подметка отвътре и отвън. Тази заготовка се зацепва с перфорациите от долната страна на плетената горна част, за да спомогне за задържането на парчетата и стабилизиране на обувката.

Характеристики на производство, период на износване и възможности за преработка

Тъй като Sneature използва биоотпадъци, производственият процес не изисква използването на енергия. Необходим е само за последваща обработка. А необходимото количество е много по-малко от суровините на маслена основа, използвани за направата на повечето традиционни маратонки.

Според дизайнера, тези маратонки могат да се използват около две години, преди да се износят много. След това мицеловият композит се смачква оптимално за повторна употреба и тъканта се разглобява на отделни влакна и отново се преде в прежда.

Като алтернатива, продуктът може да се разложи в промишлен компостер (това ще отнеме около месец), така че хранителните суровини, от които е направен отново, да попаднат в екологичния естествен цикъл.

Вместо заключение

Това не е първият път, когато гъби или други естествени и необичайни материали се използват при производството на обувки или аксесоари. Например Adidas представи първия модел маратонки, изработени от иновативни суровини, базирани на гъби Mylo. Материалът на маратонката изглежда и се чувства като кожа. А германската компания nat-2 изведе на пазара не само обувки от гъбен материал, но и модели маратонки от кафе, сено, млечни отпадъци, дърво и дори естествен камък. Това обаче ще бъде обсъдено в друга статия.

Може да се запознаете с темата Как спортните компании Nike и Adidas се грижат за околоната среда?

Сподели!